The Unkool Hillbillies

The Unkool Hillbillies är ett engergiladdat rock’n’roll band från Uppsala/Stockholm.

Bandet bildades hösten 2002 av pianisten Anders Umegård och munspelaren Richard Andersson och har sedan starten avverkat hundratals spelningar i Europa och USA.

 

Flera CD-skivor

Våren 2003 släppte man CD:n "Right To Rumble", en riktig urladdning, och med sin vilda, livliga och svängiga rock'n'roll slog bandet igenom hos svenska och utländska skivköpare med dunder och brak. Skivan sålde omgående slut och kom sedan att ompressas ytterligare två gånger. Ingen dålig debut! 2005 kom skivan "Unkool and Proud!" som vid sidan av rock'n'roll-låtarna även visade upp bandets bluesigare sida på skiva, men också låten "Rap is crap" som förblivit en riktig kultlåt sedan dess.  

 

Skivan "EVIL TIMES" från 2009 bjöd på en rejäl hitlåt i form av "You're The One" -med gästsång av Karin Johansson- som bl.a. parkerade på första plats på holländska Boppin Around i sex månader. Skivan fick ett mycket bra mottagande och öppnade dörrarna för flera festivaler nästföljande år. "EVIL TIMES" introducerade dessutom Stefan Asplund, som är en gitarrist av världsklass!  Två år senare kom ”Pause’n’Rewind” som är bandets mest genomarbetade, och musikaliskt tyngsta album - återigen med gästsång av Karin Johansson. 

 

Kompromisslös rock’n’roll

Bandet kompromissar inte. Det man gör, det gör man på riktigt, vare sig det handlar om livlig rock'n'roll och rockabilly eller svängig rhythm&blues. För svänger gör det, med ett rått och smutsigt sound och en till synes aldrig sinande energi. Kombinationen av solister på munspel, piano och elgitarr gör att musiken aldrig blir enformig; dessutom tar Richard över leadsången emellanåt och lägger man därtill det faktum att hela bandet står för en stor bredd musikaliskt är det bara att konstatera att det här är ett band som hela tiden överraskar.

 

Hillbillies?

Någon undrar ibland om inte bandet spelar "hillbilly" (gammel-country), men hillbillies betyder faktiskt "lantisar" och bandets rock'n'roll har som sig bör en lantlig touch. Det självironiska epitetet "unkool" torde numera räknas som ett inarbetat varumärke, och som amerikanska branschtidningen Blue Suede News skriver: "Why they call themselves 'unkool' is hard to get. They look sharp and sound way cool".  (2014 släppte man dock renodlade countrysingelnMeanest Poker Player” – med gästsång av amerikanen Don Keys – och denna och andra hillbillynummer kan dyka upp emellanåt)

 

 

www.unkool.se (press info med texter och högupplösta bilder, affischer och loggor mm)

 

 

 

 

Anders

Anders Umegård, som är självlärd, har en egen fingersättning som medger lite kluriga basgångar, som inte många kan göra efter. Anders syns mest just iThe Unkool Hillbillies, men fortfarande dyker han upp mellan varven som solopianist, och visar då i sin boogie-woogie upp en musikalisk bredd och finess i full frihet. Försök sitta still, den som kan! Anders är bandets primus motor och det är hans många egenkomponerade låtar som utgör grunden i bandets repertoar.

 

Richard

Att Richard Andersson har tagit till sig rötterna, inte minst i form av Little Walter, märks i hans spel, men han är också respekterad för att hittat en egen ”färg” i sitt spel. Något som gör Richard stilbildande är sättet han trakterar ett distat, elförstärkt munspel i ett rock’n’roll/rockabilly-sammanhang.

 

Stefan

Stefan Asplund (”Sura-Stefan”) som började spela med bandet på allvar 2008 och var länge kanske Sveriges bäst bevarade rock’n’roll-hemlighet - även om han hunnit spela med massor av svenska etablerade band. På skivorna märks det att han alltid hittar en särskilt knorr på sina gitarrsolon, men det går ändå inte att jämföra med hans uttryckssätt på livescenen – för här får han, när det svänger på som bäst, full frihet att brodera ut sina improvisationer. 

 

Kritikerna

Make you happy, make you dance, make you smile and move hips www.rockabillybash.com

 

The Unkool hillbillies are still rocking away the time with their brilliant mix of rock and roll, Jive, rockabilly and swing

www.billybop.be

 

This is blues rock, boogie and rock'n'roll performed in the way we like the best!

www.rockmag.info

 

To be uncool is cool

Boppin Around, Holland

 

They look sharp and sound way cool!

Blue Suede News, USA

 

Suverän CD. Köp! Köp! Köp!

American Music Magazine

 

Umegård är en brinnande jävel på pianot och Andersson lyckas få sina munspel att låta som vilken livsviktig brandvarnare som helst. Det sprakar och ryker om de här grabbarna och deras medmusikanter.

Rootsy.nu