Exotiskt sväng från Iberiska halvön m.m. (september 2004)

Om det finns någon som tror att spanjorer och portugiser inte kan spela rockabilly och blues, så vill jag härmed avfärda dessa myter. Att den gamle gitarrhjälten Jeff Beck vet hur man kliar gura, känner de flesta till. Men att han även är en hejare på att lira rockabilly, är mindre känt. Här följer tre riktigt bra plattor som styrker dessa påståenden!

The Lazy Jumpers, 'Somebody Tell That Woman' (El Toro Records, 2003) Bandet har sin hemvist i Barcelona, Spanien och spelar svettig jump-blues med Chicagofeeling. Materialet är en blandning av eget och covers. Sättningen är trummor, kontrabas, elgitarr, piano och munspel. Sången är mycket bra, med rätt känsla för engelska språket och munspelet är något alldeles extra, som får Little Walter och Sonny Boy att nicka belåtet i blueshimlen.

The Texabilly Rockers, 'Hepcat Tales' (Part Records, 2001) De här "katterna" kommer från Portugal, men låter som om de var hämtade direkt från 50-talets USA. Sättningen är trummor, kontrabas, steel-guitar och elgitarr. Materialet är mestadels egna kompositioner och låter oerhört tidstroget. Här är det gitarristen som utmärker sig, med influenser från Cliff Gallup och Brian Setzer. Han bodde f.ö. många år i Brasilien, där han spelade i ett flertal brasilianska rockabilly-band.

Jeff Beck and The Big Town Playboys, 'Crazy Legs' (Sony Music, 1993) Den här CD´n är min personliga favorit sedan flera år. Jeff Beck förnekar sig inte när han ger sig på genren. Maken till rockabilly-gitarr har sällan hörts. Sättningen i bandet är trummor, kontrabas, saxofon och gitarr. Plattan är en hyllning till Gene Vincent och dennes gitarrister, Cliff Gallup och efterträdaren Johnny Meeks. Vad sägs om låt-titeln, 'B-I-Bickey-Bi-Bo-Bo-Go'!

Läs också Den som gapar efter mycket (november 2003), Musik för friheten (juni 2004), Anders CD-tips (augusti 2005)